Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, εάν το λέγατε για μένα, ότι θα έπρεπε να τελειώσω στις 23.30', να είστε σίγουρος ότι θα τελειώσω αρκετά πιο νωρίς, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους συναδέλφους να μιλήσουν. Θα φροντίσω να είμαι εντός χρόνου.
Συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου που αφορά το ελληνικό στατιστικό σύστημα και τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής. Θα ήθελα ξεκινώντας να κάνω δύο επισημάνσεις.

Πρώτη επισήμανση. Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληροι μήνες για να φέρει η Κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το παρόν νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής, όταν ήταν δεδομένο και ήταν προεκλογική της δέσμευση, όταν είναι ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και όταν θεωρούνταν δεδομένο ότι θα έχει και τη θετική θέση της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Δεύτερη επισήμανση. Η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γίνεται κάτω από τα επίκαιρα γεγονότα της αίτησης από την πλευρά των συναδέλφων της Κυβέρνησης, της Πλειοψηφίας, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ζητούν λοιπόν, μία εξεταστική επιτροπή, όμως ω, του παραδόξου, ζητούν τη σύσταση της επιτροπής αυτής για να ερευνήσει τα δεδομένα, τα σχετικά με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, μόνο για την τελευταία πενταετία.
Δεν θα σταθώ στη σκοπιμότητα ή τη χρησιμότητα της επιτροπής αυτής. Θα ήταν πολύ εύκολο να αποδείξω ότι κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι η σύσταση της επιτροπής αυτής τώρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, τη στιγμή που αμφισβητείται η αξιοπιστία της χώρας μας από «φίλους» και «συμμάχους», τη στιγμή που σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν υβριστικά δημοσιεύματα σε βάρος της χώρας μας.
Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση και θεωρεί ότι προσφέρει υπηρεσία ζητώντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να αποδείξει εάν ήταν σωστά ή όχι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Δεν θα σταθώ στη μικροκομματική λογική την οποία έχει η Κυβέρνηση, που προσπαθεί μ' αυτόν τον τρόπο -όπως νομίζει- να πλήξει την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματός μας.
Θα θυμίσω όμως βέβαια ότι η Κυβέρνηση, προσπαθώντας επίσης να πλήξει την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, σκάβοντας το λάκκο όπως νόμιζε της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς έριξε μέσα την ελληνική οικονομία. Θυμίζω ότι παραποιώντας τα λογιστικά δεδομένα και αυξάνοντας τεχνητά το δημόσιο χρέος φθάσαμε σήμερα όταν το spread τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στις 100-110 μονάδες βάσης, σήμερα να είναι κοντά στις 400 μονάδες βάσης. Αποδεικνύει τις λάθος πολιτικές της Κυβέρνησης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αλήθεια τόσο ιδιαίτερη αγάπη έχετε με την αλήθεια; Υπάρχει μισή αλήθεια, δηλαδή αλήθεια a la cart; Υπάρχει μισή διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων; Για ποιο λόγο, εάν θέλετε να διερευνήσουμε τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, δεν ξεκινάμε από τότε που εμφανίστηκαν τα προβλήματα από το 1981, γιατί ως τότε σας θυμίζω είχαμε ελληνικό έλλειμμα και ελάχιστο δημόσιο χρέος. Να δούμε λοιπόν, πώς ξεκίνησαν τα ελλείμματα, πώς κορυφώθηκαν και πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, τι χρέος παραλάβατε και πού το πήγατε.
Φοβόσαστε μήπως έρθουν στο φως διάφορα στοιχεία που θα πλήξουν τις πολιτικές των Κυβερνήσεων του κόμματός σας; Φοβάστε μήπως αποδειχθεί σε όλον τον ελληνικό λαό αυτό που ξέρει, ότι η δημιουργική λογιστική, η «τραβεστί» οικονομία ήταν αυτό που ήταν επί σειρά ετών η πολιτική σας; Φοβάστε μήπως αποδειχθεί στον ελληνικό λαό ότι λέγατε ψέματα όλα αυτά τα χρόνια όταν παρουσιάζατε μία ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που βεβαίως δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα;
Βέβαια τύχη αγαθή το έφερε να έλθει το νομοσχέδιο αυτό τώρα που είχαμε πρόσφατα την ανακάλυψη για τα περίφημα swaps για την περίφημη υπόθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldmam Sachs και των αλχημειών στις οποίες προσφύγατε για να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, για να ωραιοποιήσετε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως όλα αυτά, η παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργική λογιστική, η «τραβεστί» οικονομία την οποία εσείς δημιουργήσατε, είχαν σαν επίκεντρο μία συγκεκριμένη πολιτική. Ποια ήταν η πολιτική αυτή; Ας δανειστούμε τώρα να περάσουμε καλά σήμερα και αύριο έχει ο Θεός.
Όμως μ' αυτές τις πολιτικές, αγαπητοί συνάδελφοι, δημιουργήσατε το πιο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορεί να επιβιώσει ένα κράτος όταν κρύβει τα πραγματικά του προβλήματα, τα ωραιοποιεί, τα βάζει κάτω από το χαλί και δεν τα αντιμετωπίζει. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει και όταν πρέπει και όχι απλώς να ωραιοποιούνται οι αριθμοί, μόνο και μόνο χάριν εντυπώσεων.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο να αναδιαρθρώσετε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, να την μετατρέψετε σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η Νέα Δημοκρατία, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σύμφωνη επί της αρχής πιστεύοντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να παράγει αξιόπιστες και έγκυρες στατιστικές.
Η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα πρέπει να χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο θεσμό, έτσι ώστε η χάραξη και η εφαρμογή πολιτικών να είναι προς τη ορθή κατεύθυνση. Εμείς λοιπόν, λέμε ναι σε ένα αξιόπιστο στατιστικό σύστημα με τις θεσμικές αλλαγές προς όφελος της δημόσιας διοίκησης.
Οφείλουμε να μετατρέψουμε το στατιστικό σύστημα της χώρας σ' ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζεται από τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και όχι της παραποίησης και της απόκρυψης στοιχείων και δεδομένων.
Δεν νοείται οι επίσημες στατιστικές της οικονομίας της χώρας να λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε Υπουργού. Ακόμη θα πρέπει και το προσωπικό της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να επιλέγεται με κριτήρια αξιοκρατίας, παρόλο που πρέπει να πούμε ότι μέχρι τώρα, στα πλαίσια της ανοιχτής διακυβέρνησης, δεν δώσατε τα καλύτερα δείγματα, μια που πήρατε τον κομματικό σας μηχανισμό και τον εγκαθιδρύσατε σαν κρατικό μηχανισμό.
Οφείλουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε την ποιότητα των δημοσίων στατιστικών στοιχείων, να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο στατιστικό σύστημα που θα διέπεται από διαφάνεια και αξιοπιστία απέναντι στον Έλληνα πολίτη και τους διεθνείς οργανισμούς, ένα στατιστικό σύστημα που θα έχει τη μορφή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και θα πρέπει να ενταχθεί μελλοντικά στην πρώτη συνταγματική αναθεώρηση στον κατάλογο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.
Το ελληνικό στατιστικό σύστημα οφείλει να αποτελέσει εργαλείο δημοσιονομικής διαχείρισης, εργαλείο θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην αξιόπιστη παραγωγή των επίσημων στατιστικών της χώρας μας, έτσι ώστε η λήψη των όποιων πολιτικών αποφάσεων να βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.